De border collie

De border collie is een werkhond.

De geschiedenis gaat terug naar het grensgebied tussen Engeland en Schotland, ‘de border’. Daar werden in de heuvels  grote kuddes schapen gehouden. Om de schapen te verzamelen als ze naar de boerderij moesten, werd gebruik gemaakt van honden, de border collies.

De border collie is in de loop van de tijd steeds gefokt op werkeigenschappen. De hond moest overwicht hebben, snel zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben en zelfstandig kunnen werken. Verder moest de hond beschikken over ‘eye’ : het vermogen om andere dieren te fixeren door ze strak aan te kijken. Heel belangrijk was verder de ‘will tot please’: de eigenschap dat de hond altijd voor zijn baas wil werken.

De border collie wordt in Nederland niet alleen voor het werken bij schapen of vee gebruikt. Veel mensen hebben ontdekt dat de border collie een plezierige, enthousiaste hond is, die veel energie heeft. Er zijn veel manieren waarop baas en hond met veel plezier met elkaar aan de slag kunnen gaan, bijvoorbeeld behendigheid, fly-ball, doggy-dancing, obedience, speuren.

Om op een goede manier en met plezier voor beiden,  een border collie te kunnen houden, is het noodzakelijk om rekening te houden met de werkeigenschappen van de hond. Naast het gebruikelijke uitlaten, moet de hond geprikkeld worden om na te denken. Het geven van opdrachtjes, spelletjes waarbij voer wordt verstopt en apporteren zijn prima om de hond op een goede manier bezig te houden en samen veel plezier te beleven. Bij alles geldt wel dat de baas aangeeft waar en wanneer er gespeeld of gewerkt wordt en vooral wanneer het tijd is voor rust.