Geschiedenis

Al in 1973 werden op het ouderlijk melkveebedrijf de eerste schapen aangeschaft. Bedrijfsopvolger Ab was toen 13 jaar en wilde graag met schapen beginnen. De eerste jaren waren het boerentexelaars, zij leken al wat op de huidige Swifters.

Na de studie aan de HAS in Deventer werd begonnen met een nieuwe schapenstapel, bestaande uit stamboek Swifters. In de jaren daarna werd de zwoegervrijstatus bereikt en werd ook nog een koppel drachtige ooien uit F1 dieren aangekocht.

Vanaf 1990 is er gefokt met een duidelijk fokdoel voor ogen. De vooruitgang in de koppel werd in de jaren ’90 jaarlijks getoetst door deelname aan vrijwel alle rammenkeuringen in het land. Een goede manier om je eigen fokkerij te vergelijken met de resultaten op andere bedrijven! In de jaren ’90 is er ook zo snel mogelijk gefokt op scrapieresistentie, eerst VRQ-vrij en later op het dubbele ARR-gen. In deze periode is het ook gelukt om jaarlijks alle ooilammeren en een gedeelte van de ramlammeren te verkopen voor de fokkerij op andere bedrijven.

stammoeder Swifter ooi
Stammoeder ooi 8706-09352

In 2001 sloeg het noodlot toe met de MKZ-crisis. Het gehele bedrijf werd geruimd. Gelukkig hebben we direct een volledig koppel ooilammeren kunnen kopen die allen dochter of kleindochter waren van een van onze beste eigen gefokte dekrammen. Genetisch hebben we dus geen stap terug hoeven te doen maar het was een verdrietige periode.

De bekroning op onze fokkerij waren de jaren 2013 en 2014. In 2013 wonnen we op de Swifter fokkersdag in Heerde in drie categorieën de beker voor het beste dier. In 2014 werd een van onze ooien op de dag van het schaap verkozen tot het beste schaap van Nederland. Dat leverde natuurlijk veel publiciteit op, waaronder een bedrijfsrapportage in het vakblad het schaap.