Onderhoud knotwilgen en meidoornhagen

Onze productieweilanden liggen in een prachtige omgeving waar van vroeger uit altijd knotwilgen hebben gestaan. Deze knotwilgen leverden de boeren ‘boerengeriefhout’ als afrasteringspalen, bonenstokken of rijshout voor de oven. Naast de knotwilgen stonden er rond de weilanden meidoornhagen als veekering, uit de tijd dat er nog geen prikkeldraad of stroomdraad bestond.

Knotwilgenrij met meidoornhaag
Knotwilgenrij met meidoornhaag

Rond onze productieweilanden zijn veel knotwilgen en meidoornhagen bewaard gebleven of opnieuw gepoot. Daar zijn we heel blij mee want we genieten iedere dag van het agrarisch natuurlandschap om ons heen.

Prachtige oude knotwilg
Een prachtige oude knotwilg

In totaal hebben we 120 knotwilgen en 500 meter meidoornhaag in beheer. Dat is bij elkaar veel werk. Iedere winter knotten we 20 a 25 wilgen en iedere zomer of winter worden alle meidoornhagen geknipt. Het hout van de wilgen is nog steeds boerengeriefhout op een moderne manier, we verwarmen er namelijk volledig onze woonkamer mee en zijn zo ook nog duurzaam bezig.

Om in de winter al het werk bij de knotwilgen rond te zetten gaan we in de kerstvakantie drie dagen bezig met ons gezin en vrijwilligers. Dat zijn zeer gezellige dagen. We werken dan van 9.00 uur tot 16.00 uur met ruime pauzes. Wij zorgen voor koffie, krentenbrood, snert en nog veel meer. Ook laarzen, werkhandschoenen, overall en wat verder nodig is hebben we allemaal voor iedereen. Wilt u ons ook komen helpen en op de hoogte gehouden worden van de planning van de knotdagen? Neem dan contact met ons op dan sturen we bericht.

Wilgen knotten in het natuurgebied