Cavia driekleur gladharig

De cavia

De cavia komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, de Inca’s hielden ze eeuwen geleden al als huisdier. Cavia’s zijn de meest gehouden en meest geliefde knagers, ze komen in veel verschillende kleuren en haarlengtes voor. Ze zijn vooral geliefd door kinderen, ze bijten vrijwel nooit!

Op De Doevendans fokken we cavia’s met drie kleuren; wit, zwart en rood. Alle drie de kleuren moeten in grote oppervlaktes aan iedere zijde van de cavia voor komen. De kleur mag echter niet als een band om het lichaam gaan. Op de rug en buik moet de kleur veranderen zodat er een ruglijn en een buiklijn ontstaat, de kleuren moeten als een dambord op de cavia voor komen. Hoe kleuren op het lichaam voor komen is natuurlijk alleen belangrijk als je er mee naar de show gaat. Hebt u een cavia om lekker te knuffelen dan maakt het niet uit hoe de kleuren op het lichaam zitten.

Cavia, als een dambord geruit
Als een dambord geruit......

De cavia is overdag actief. Het is een sociaal dier en uitstekend geschikt als gezelschapsdier. Gezelschap van andere cavia’s of verzorgers stellen ze erg op prijs. Onderling maken ze vrijwel nooit ruzie. Cavia’s zijn erg schone dieren, ze likken meerdere keren per dag hun eigen vacht schoon. Een cavia wordt meestal zes tot acht jaar oud.

Huisvesting en voeding

Cavia’s springen of graven niet dus kunnen ze in een eenvoudig hok zonder dak worden gehouden. Een bak met draadkooi in de kamer of schuur is een goede mogelijkheid. Bescherm ze wel tegen katten en honden, felle zon en tocht. U kunt de cavia ook gerust in een rennetje op uw gazon houden als ze ook een binnenhok hebben.

De cavia is een ruwvoereter, dus geef altijd hooi. Daarnaast wat speciale caviabrokjes, hierin zit vitamine C, dit kan een cavia zelf niet aanmaken. Ook groente of hard fruit is heel gezond voor een cavia, eigenlijk mogen ze alles behalve ui, prei, rode kool en sla. Beste is wortel, paprika, appel, andijvie of witlof.

Fokkerij en informatie

Een cavia draagt 65 à 70 dagen en krijgt drie tot vier jongen per keer. De jonge dieren zijn bij geboorte volledig behaard en lopen direct door het hok. Ze eten direct met moeder mee en drinken daarnaast natuurlijk bij de moeder. Als je je cavia jongen wilt laten krijgen, dan moet ze haar eerste nest krijgen voor haar eerste verjaardag. Direct na het werpen kan een cavia al weer gedekt worden dus hou de beer weg bij hoogdrachtige zeugen en doe hem er pas weer bij als de cavia toe is aan een nieuw nestje.

Wij fokken veel raszuivere driekleur gladhaar cavia’s en gaan er vaak mee naar shows. U mag gerust komen kijken. Meestal zijn er wel jonge cavia’s te koop.

Groot hok met cavia's

De meeste mensen die bij ons een jonge cavia kopen zoeken een rustig en gezellig huisdier om te knuffelen en van te genieten. Daar zijn de driekleur gladhaar cavia’s prima geschikt voor. Ze zijn rustig en met al hun kleuren zijn ze prachtig om naar te kijken.

Wilt u ook met uw dieren raszuiver fokken en naar de show dan kunt u lid worden van een kleindierensport vereniging. In deze regio is dat de KDS in Twello en omstreken, telefoon 055-3011440.