Eenden met een kuif

Deze Oudhollandse kuifeenden komen tegenwoordig algemeen voor in twee vormen: de grote kuifeend, waarbij de kleurslag wit het meest voorkomt en de dwergkuifeend, iets kleiner dan de wilde eend, maar in allerlei kleuren en met schitterende kuiven.

kuifeenden en border collie
grote kuifeenden

Rasbeschrijving

De oud-Hollandse kuifeend is een middelgrote eend met een min of meer horizontale houding. Hij heeft een grote ronde kuif. Dit is een grote ronde veerbol, die iets achter op de kop zit en op een vleesknobbel groeit. De kuif moet goed gesloten zijn en symmetrisch van vorm. Dit ras komt voor in alle erkende kleurslagen. Type en kuifvorm gaan boven kleur en tekening. De kleur van de kuif hoeft niet gelijk te zijn aan de veerkleur.

Geschiedenis

Deze eenden behoren tot de oudste Nederlandse pluimveerassen. Men vermoedt dat de oorsprong in Indonesië ligt, waar de Balie-eend ook een kuif draagt. Zeker is dat kuifeenden in Nederland zijn geperfectioneerd.
17e- eeuwse schilders als Jan Steen portretteerden deze witte, bonte en wildkleurige gekuifde eenden graag op hun hoenderhofachtige schilderijen.
Doordat deze eend vooral door ons koningshuis gehouden werd (Paleis het Loo), noemde men deze eend ook wel koningseend of krooneend.

Tegenwoordig zijn er nog maar enkele honderden kuifeenden in Nederland, gehouden door een klein aantal fokkers.

Onze kuifeenden

Op de Doevendans houden we een koppel van 15 kuifeenden in diverse kleuren. We vinden ze mooi en de gedachte een zeldzaam Nederlands huisdierras in stand te houden vinden we een mooie gedachte. Daarnaast zijn de dieren erg mak en leggen ze in het voorjaar en najaar ook tientallen eieren. Deze smaken heerlijk in zelfgebakken cake!

Als we de eenden in de nacht de buiten in hun ren laten worden ze geroofd door de marter of de vos. Daarom besloten we een aantal jaren geleden ze in de nacht in een hokje in de schapenschuur op te sluiten. Ze moesten dus iedere dag van en naar hok en ren gebracht worden en dat bleek heel goed te gaan door ze te drijven met onze border collie Glen. Van het een kwam het ander en het was mogelijk ons in te huren voor demonstraties eenden drijven. Dan liepen we met een koppel eenden, gedreven door een border collie, tussen het publiek. Dit was zowel buiten als binnen in gebouwen. Vanwege alle beperkingen in verband met vogelgriep is dat voorlopig helaas niet mogelijk.

demonstratie eendendrijven